Filmgala 2016

filmgala2016

Vid fredagens filmgala på Berga teater i utsågs vinnarna bland de ungdomar i åldern 13-20 år som tävlade i Åkersberga filmfestival.

Årets tema var ”gemenskap” och filmen Kompistävlingen, vann juryns pris i kategorin lättvikt 13- 15 år. Filmen som handlar om konkurrens men också gemenskap bland vänner, tävlar vidare i länets filmtävling Stockmotion den 1 oktober i Filmhuset på Gärdet.
Början till slutet vann årets mellanviktspris för åldrarna 16-20 år. Filmen skildrar tre unga tjejers liv och vikten av att reagera och agera i tid när något håller på att gå snett. Dessutom delades publikens pris ut till filmen 3-1=2, den film som fått flest röster i tävlingens webbomröstning.

Efter ett festiligt mingel på röda mattan, intogs galasalongen på Berga teater och de sexton nominerade tävlingsfilmerna visades. Pristagarna fick ta emot teknikcheckar motsvarande 3000 kronor per filmgrupp på teaterscenen, från bland andra Mathias Lindow, kommunalråd och Maria Dernell, sittande president från Österåker Första Frukost Rotaryklubb, som i år bidrog med prispotten till publikens pris. Efter paus hade Bergagårdens filmgrupp premiär på sin nya spelfilm: ”Sommar och en j—a massa trubbel”, en romantisk komedi.

Vinnare

Juryns pris lättvikt: Kompistävlingen (klicka för att se filmen)

Motivering: Filmen skildrar ungas vardag, genom utarbetat skådespeleri och ett tydligt filmspråk.

Rekvisitan; en tidning och ett minne i form av en återblick samspelar med årets tema Gemenskap. Filmens återblick markeras tydligt genom filmval och foto och ger en dramaturgisk effekt, då minnet får karaktärerna att sluta konkurrera och istället känna gemenskap.

Medverkande: Johanna Palmqvist, Engla Scheutz och Ida Fridström

Juryns pris mellanvikt: Början på slutet (klicka för att se filmen)

Vikten av gemenskap är ett genomgående tema i denna film om tre unga tjejers livsöden. Med civilkurage skildras det som är en vardag för många, men som få kan tala högt om. Rekvisitan, en tidning och ett minne, används på ett kreativt sätt, tillsammans med musik och klipp, för att föra handlingen framåt. En stämningsfull berättelse som värnar värdet av att reagera och agera i tid.

Medverkande: Anna Cårebo, Junie Norevik, Fanny Lundberg och Wilma Davidsson

Publikens pris: 3-1=2 (klicka för att se filmen)

Vänskap över tid är tema i denna film med humoristisk twist.

Medverkande: Oliver Hagelin, Thor Zoller, Ludwig Wård

Foto: Monique Stalås Hörnsten