Filmgala 2017

Fredagen den 25 augusti hölls filmgala på Berga teater. Här utsågs vinnarna bland de ungdomar som tävlat i Åkersberga filmfestival.
 Åkersberga filmfestival har pågått sedan november 2016 och temat är ”På väg”. Alla inkomna bidrag har bedömts av en jury i kategorierna ”lättvikt” för alla deltagare som är 13-15 år samt ”mellanvikt” för alla deltagare som är 16-20 år. Dessutom har en öppen webbomröstning genomförts och filmen med flest röster vinner ”Publikens pris”.

– Årets vinnarfilmer är en följd av vår nya satsning på talangutveckling kring film genom att erbjuda filmverkstäder och utlån av filmteknik till ungdomar. De ungdomar som nu vinner har skapat sina filmer med stöd av vår samarbetspartner Stockholms Filmfestival Junior och lånat filmutrustning från ReelYou, som kommunens filmteknikpool för unga kallas. Åkersberga filmfestival är en värdig femårsjubilar 2018, och kommer säkerligen att bjuda på ännu fler möjligheter för barn och unga att skapa film i Österåker framöver, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.

Vinnare Åkersberga filmfestival 2017

Vinnare i lättviktsklassen blev Martin Lovén, Leonora Rudin, Lovisa Hansebo, Alexandra Svendsen och Linnea Hilton från Akers friskola med filmen ”Återföreningen.” Filmen är Österåkers bidrag till Stockholms läns filmtävling, Stockmotion, på Filmhuset som arrangeras den 13–14 oktober.

Återföreningen

Motivering: Filmen har en tydligt berättad historia som kretsar kring årets tema ”På väg”. Berättelsen om vänskap med förhinder, är enkelt men spännande återgiven. Skådespelarna förmedlar karaktärernas känslor på ett trovärdigt sätt. En film med hög igenkänningsfaktor för den som liksom huvudpersonerna, någon gång, mot alla odds, återförenats med en god vän.

—————————————————————————————————————-

Vinnare i mellanviktsklassen blev Carolina Foghammar Nömtak, Yngve Rindahl, Axel Hesse, Jonas Turse, Ilias Drissi, Andreas Runsjö, Alexander Gustafsson Silfverhammar, Albin Lundström och Carl Åkermark från Österåkers gymnasium, samt Jennifer Skantz från Danderyds gymnasium med filmen ”Geiger.”

Geiger

Motivering: ”Alldagliga men noga utvalda landskapsmiljöer förvandlas till övergivna och ödesdigra platser i denna film. Miljöerna leder oss in i filmens narrativ där vi får följa med i sökandet efter en vän, en kärlek eller en syster, som inte behöver räddas utan tagit sitt liv i egna händer. Snygga klipp och en genomarbetad dramaturgi trollbinder åskådaren och gör oss nyfikna på karaktärerna; deras historia och framtid. Med filmiska finesser griper filmen tag i betraktaren. Föreningen uteblir och sökandet fortsätter… och lämnar utmaningen (på väg …) att aldrig nå sitt slut.”

—————————————————————————————————————-

Publikens pris gick till Elias Andersson, Edwin Bergsten, Moa Pålsson, Clara von Stedingk, Tobias Ward, Jessica Vestberg, Oliver Westman, Ludvig Lodenius från Fredsborgskolan för filmen ”Konsekvensen.” ”Konsekvensen” är en humoristisk film om konsekvensen av att fuska på ett kemiprov. Huvudpersonen ställs inför ett moraliskt dilemma och väljer den breda vägen.

Konsekvensen

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara