Boka filmverkstad

Så här går det till

Stockholms Filmfestival Junior är en ny samarbetsparter till Åkersberga filmfestival och bjuder på filmverkstad under mars i skolans lokaler. Tre pedagoger medverkar och filmar gör man med filmkameror som pedagogerna tar med. Läs mer på www.stockholmfilmfestival.se/sv/junior/2017

Boka

Filmverkstan som är kostnadsfri bokas genom kommunens bokningssystem Kulturboka www.bokagrupp.se/osteraker.

Förberedelser och utrustning

Klassen delas in i tre grupper. Eleverna ska ha en idé om vad deras film ska handla om. De ska också ha funderat på vilken typ av film de vill skapa (komedi, drama, thriller e. dyl.).

Junior har med sig filmutrustning och Film i Österåker kan låna ut IPads, att filma och redigera på. (Om skolan eller eleverna har egen utrustning går det självklart bra att använda den istället.) Film i Österåker kan även låna ut max fem kameror, men då krävs att skolan har datorer (Mac) med iMovie installerat.

När filmverkstan är klar för dagen kommer klassen att ha producerat färdiga kortfilmer. Filmerna kommer läraren att få efteråt via nätet eller genom USB-sticka.

Tävla med filmerna

Alla filmer som skapas under filmverkstan är automatiskt med i tävlingarna ”1 Minut Film”, ”Åkersberga Filmfestival” och ”STOCKmotion”.  Stockmotion är länets filmtävling och 1-minutfilm är Stockholms Filmfestival Juniors filmtävling.

För att filmerna ska få publiceras på vimeo eller youtube kommer pedagogerna att skicka ut blanketter som målsman behöver fylla i för att godkänna publicering.

 

Syfte och mål – varför film?

·         Enligt läroplanen ska kultur, och eget estetiskt skapande integreras i undervisningen. Att ta in pedagoger utifrån, ger utrymme för nya pedagogiska idéer och arbetssätt.

·         Praktsikt lärande ”Learning by doing” innebär praktisk problemlösning och är ett kreativt sätt att ta sig till nya kunskaper

·         Visa att det är lätt att göra film, tröskeln är lägre idag när inte dyr och krånglig utrusning är nödvändig.. Alla kan göra film!

·         Idag omges vi av ett ständigt bildflöde och att förstå och tolka bilden som ju har sitt eget språk är viktigt för att förstå hur bilder förmedlar budskap.

·         Film ger möjlighet att berätta en historia, och därigenom utrycka känslor och reflektera kring egen och andras identitet och aktuella samhällsfrågor.

·         Ett filmprojekt ger möjlighet att arbeta i grupp och att arbeta mot ett gemensamt mål.

·         Att arbeta med en filmproduktion och ta del av varje steg i en skapande process stärker självkänslan och skapar sammanhållning i klassen.

·         Att pröva på filmskapande ger grundläggande kunskap i film så att eleverna kan fortsätta göra film på egen hand efteråt.


Lärarens roll

Skolans lärare behöver inte aktivt delta under dagen, men ska finnas som stöd i klassrummet för filmpedagogen, då läraren känner sina elever bäst. Inför besöket är det bra om eleverna redan är indelade i grupper och informerats om det intensiva arbete som krävs för att göra en film under en dag.

Tips: Visa filmerna i skolan

Varför inte göra en intern filmfestival på skolan och visa alla filmer som eleverna skapat? Det är alltid kul att se vad andra har gjort och få visa sin egen film för andra.

Kontakt

Projektledare Åkersberga filmfestival

Maria Söderlund, kultursekreterare

Film i Österåker

Kultur- och fritidsförvaltningen, Österåkers kommun

08-540 814 07

maria.soderlund@osteraker.se

Film i Österåker – Reelyou

Magnus G Bergström, Film & Teaterpedagog

Film i Österåker och

Fritidsgårdarna Österåker, Österåkers kommun

Kontor: 08-540 815 78
Mobil: 0736443708

magnus.gbergstrom@osteraker.se

Producent Junior

Stockholms Filmfestival Junior

08-677 50 11

filmpedagog@stockholmfilmfestival.se